rondomleren 8423067 remedial teaching hilversum 200x300 Succesvol de overgang van PO naar VOEen warme landing: Succesvol de overgang van PO naar VO met RondomLeren

De overgang van het primair onderwijs (PO) naar het voortgezet onderwijs (VO) is voor veel leerlingen een cruciaal moment in hun onderwijsloopbaan. Het is een periode waarin kinderen niet alleen hun leerstof moeten aanpassen, maar ook sociaal-emotioneel grote stappen maken. De nieuwe school, andere lesmethoden, hogere verwachtingen en het grotere aanbod aan vakken kunnen voor veel kinderen behoorlijk overweldigend zijn. Dit maakt de overgang een spannend, maar soms ook stressvol proces. Het is dan ook belangrijk dat leerlingen op een gepaste manier begeleid worden om deze overgang succesvol te maken. RondomLeren speelt in op deze behoefte door specifieke begeleiding aan te bieden die het overgangsproces zowel onderwijskundig als sociaal-emotioneel ondersteunt.

In deze blog gaan we dieper in op hoe RondomLeren leerlingen begeleidt bij de overgang van het PO naar VO, en wat deze begeleiding zo effectief maakt voor de leerlingen die het traject volgen.

Het belang van de overgang van PO naar VO

De overstap van de basisschool naar de middelbare school is een van de belangrijkste overgangen in de leerloopbaan van een leerling. Het is een periode van verandering die vraagt om een aanpassing op meerdere fronten. Niet alleen verandert de leeromgeving, maar ook de sociale en emotionele ontwikkeling van de kinderen komt onder druk te staan. Het is de periode waarin kinderen nieuwe vrienden maken, zich meer zelfstandig moeten opstellen en zich voor het eerst echt moeten verhouden tot een breder scala aan vakken en verwachtingen.

De overgang kan voor veel kinderen stressvol zijn.Voor sommige kinderen is dit de periode waarin leerproblemen of sociaal-emotionele uitdagingen extra zichtbaar worden. Anderen ervaren juist veel onzekerheid over hun toekomst, of worstelen met het vinden van hun plek in een nieuwe, grotere schoolomgeving. Daarom is het essentieel dat er begeleidende en ondersteunende maatregelen worden genomen om deze overgang soepel te laten verlopen.

rondomleren 5427650 remedial teaching hilversum 200x300 Succesvol de overgang van PO naar VO

Hoe RondomLeren begeleidt bij de overgang

RondomLeren heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van leerlingen tijdens de overgang van PO naar VO, door zowel de praktische als de persoonlijke kant van deze verandering te ondersteunen. De begeleiding is niet alleen gericht op het onderwijskundige aspect, maar ook op de sociaal-emotionele aspecten van de overgang. Het doel is om leerlingen zelfverzekerd en goed voorbereid de middelbare school in te laten gaan.

1. Maatwerkbegeleiding voor een soepele overgang

Elke leerling is anders, en dat vraagt om een aanpak op maat. RondomLeren biedt begeleiding die is afgestemd op de individuele behoeften van de leerlingen. Dit betekent dat niet alleen wordt gekeken naar de leerresultaten van de kinderen, maar ook naar hun sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en eventuele zorgen over de overgang. Sommige leerlingen hebben misschien extra ondersteuning nodig bij het plannen en organiseren van hun schoolwerk, terwijl anderen baat hebben bij gesprekken over hun onzekerheden of het aangaan van sociale contacten in een nieuwe omgeving.

De begeleiding bij RondomLeren begint al voor de daadwerkelijke overgang, zodat kinderen tijdig kunnen wennen aan wat hen te wachten staat. Dit gebeurt onder andere door het voeren van gesprekken waarin leerlingen hun verwachtingen, angsten en vragen kunnen delen, en door hen concrete handvatten te geven voor de eerste periode op de middelbare school.

2. Ondersteuning bij organisatie en planning

rondomleren 8457440 remedial teaching hilversum 300x200 Succesvol de overgang van PO naar VODe overgang van de basisschool naar de middelbare school betekent ook dat kinderen zich moeten aanpassen aan een nieuwe manier van leren. De structuur verandert: meer vakken, verschillende docenten, langere lestijden en, in veel gevallen, een complexer lesprogramma. Dit kan voor veel kinderen overweldigend zijn. RondomLeren biedt ondersteuning op het gebied van organisatie en planning, zodat leerlingen leren om hun schoolwerk effectief te plannen en voor te bereiden.

Door samen met de leerling te werken aan timemanagement, het stellen van prioriteiten en het bijhouden van schoolwerk, krijgt de leerling handvatten om het nieuwe schoolsysteem beter te begrijpen en te beheren. Dit geeft niet alleen structuur, maar versterkt ook het zelfvertrouwen van de leerling.

3. Sociaal-emotionele begeleiding

Naast de schoolse begeleiding besteedt RondomLeren veel aandacht aan de sociaal-emotionele aspecten van de overgang. Dit is een periode waarin kinderen niet alleen nieuwe vakken leren, maar ook nieuwe sociale situaties moeten aangaan. De stap naar de middelbare school kan voor veel kinderen een bron van onzekerheid zijn. Vragen zoals “Zal ik nieuwe vrienden maken?” of “Hoe ga ik om met de veranderingen in de klas?” kunnen grote zorgen veroorzaken.

De sociaal-emotionele begeleiding bij RondomLeren richt zich op het versterken van het zelfvertrouwen van de leerlingen en het aanleren van vaardigheden om met veranderingen om te gaan. Dit kan door middel van gesprekken, groepsactiviteiten, het oefenen van sociale vaardigheden, en het leren omgaan met stress en tegenslagen. Het doel is om leerlingen emotioneel sterker te maken, zodat ze zich niet alleen op school, maar ook persoonlijk goed kunnen aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

4. Betrokkenheid van ouders en school

RondomLeren ziet de overgang niet als een proces dat alleen tussen de leerling en de begeleider plaatsvindt. De betrokkenheid van ouders en de school is essentieel. Ouders worden actief betrokken bij de begeleiding door middel van gesprekken, feedbackmomenten en ondersteuning bij thuiswerk. Dit zorgt voor een bredere ondersteuning en een nauwere samenwerking tussen thuis, school en de begeleiding van RondomLeren.

De samenwerking met de middelbare school wordt ook intensief. RondomLeren onderhoudt contact met de school om een goed beeld te krijgen van de behoeften van de leerling en zorgt ervoor dat de leerling soepel kan integreren in het nieuwe schoolklimaat. Dit betekent ook dat er indien nodig extra ondersteuning wordt geboden op school, bijvoorbeeld in de vorm van extra uitleg of het aanleren van specifieke vaardigheden.

rondomleren 8419261 remedial teaching hilversum 300x200 Succesvol de overgang van PO naar VOWat maakt RondomLeren uniek in de begeleiding van de overgang, een warme landing

Wat RondomLeren uniek maakt in de begeleiding van de overgang van PO naar VO, is de integrale benadering die zowel de cognitieve als sociaal-emotionele aspecten van de overgang meeneemt. Het is niet alleen een kwestie van het overdragen van kennis over de nieuwe schoolstructuur, maar ook van het zorgen voor de persoonlijke groei en het welzijn van de leerlingen. Door maatwerkbegeleiding, de nadruk op zelfvertrouwen en sociale vaardigheden, en de nauwe samenwerking met ouders en school, biedt RondomLeren ‘een warme landing’  die leerlingen helpt zich zowel op school als sociaal-emotioneel voor te bereiden op de middelbare school.

De overgang van PO naar VO is een ingrijpende stap voor veel leerlingen, maar met de juiste begeleiding kan deze periode niet alleen succesvol, maar ook verrijkend zijn. RondomLeren biedt een zorgvuldig opgebouwd begeleidingstraject dat zorgt voor een soepele overgang, zowel op school als sociaal-emotioneel gebied. Door het bieden van maatwerk, het versterken van zelfvertrouwen, en het betrekken van zowel ouders als school, zorgt RondomLeren ervoor dat leerlingen zich sterk en goed voorbereid voelen om de uitdagingen van de middelbare school aan te gaan. Het resultaat is een zelfverzekerde leerling die met vertrouwen de volgende stap in zijn of haar onderwijsloopbaan zet.

Voor informatie omtrent mogelijkheden en tarieven neem gerust contact op.