Graven door teksten, teksten ontrafelen en uitpluizen tot het bot … dat is begrijpend lezen!

RondomLeren pexels nicole berro 2393789 scaled Remedial Teaching Hilversum 219x300 Graven door teksten, teksten ontrafelen en uitpluizen tot het bot … dat is begrijpend lezen!Begrijpend lezen staat op nummer één als het gaat om de vakken op de basisschool waar het schooladvies op gebaseerd wordt. Er hangt dus behoorlijk wat van af.
Maar wat is nu eigenlijk begrijpend lezen?

Begrijpend lezen is meer dan een schoolse vaardigheid welke aangeleerd en getoetst moet worden. Elke dag zijn er momenten waarop we uitgedaagd worden om begrijpend lezen in de praktijk toe te passen zoals:

*De afwasmachine doet het niet meer en je zoekt in de gebruiksaanwijzing op welke stappen je moet zetten om het probleem om te verhelpen.

*Je leest de bijsluiter van medicijnen om erachter te komen hoe ze moeten worden toegediend en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

*Je leest de spelregels van een spel opnieuw en heel precies, omdat je medespelers de spelregels anders gebruiken of interpreteren.

 

Een tekst lezen en de vragen beantwoorden is dus niet genoeg!

RondomLeren 207740 scaled Remedial Teaching Hilversum 225x300 Graven door teksten, teksten ontrafelen en uitpluizen tot het bot … dat is begrijpend lezen!Je dient een tekst te begrijpen, te voelen dan pas snap je goed wat je leest en beantwoord je makkelijk de vragen. Maar hoe doe je dat?

Lezen is een proces waarbij de lezer door diverse leeslagen gaat. De lagere leesprocessen kunnen worden geautomatiseerd zoals het verklanken van een tekst en woordherkenning en op een hoger niveau vindt zinsbegrip en het leggen van verbanden plaats.

Van belang is om op een actieve manier aan de slag gaan met de tekst door de tekst te herlezen, aantekeningen te maken, je zelf vragen te stellen over de tekst.
Ook samenwerken, redeneren, discussiëren en reflecteren zijn belangrijke vaardigheden waar het bij het werkelijke begrijpen van teksten om draait. 

Op basis van voorkennis over het onderwerp, de gebruikte taal en de tekststructuur worden er verbanden gelegd en leid je informatie en betekenissen af uit de tekst.
Op deze manier word je een onderzoeker van een tekst; je onderzoekt de diepere betekenis van een tekst, de structuur in de tekst en pluist de tekst na tot op het bot.

Bij RondomLeren hanteren we specifieke technieken om diepgang in teksten bij uw kind aan te leren.

RondomLeren pexels leah kelley 1561321 scaled Remedial Teaching Hilversum 300x200 Graven door teksten, teksten ontrafelen en uitpluizen tot het bot … dat is begrijpend lezen!Wij stellen de tekst centraal en maken van uw kind een actieve lezer. RondomLeren gaat er vanuit dat leerlingen goede lezers worden door het lezen van steeds moeilijker wordende, uitdagende teksten.
Neem nu als voorbeeld een hardloper. Een hardloper kan steeds in hetzelfde tempo blijven lopen. Maar als hij harder wil leren lopen, dan moet hij gaan werken aan het verbeteren van zijn snelheid, dus uit zijn comfortzone komen.

Kortom begrijpend lezen is dus meer dan alleen lezen van een tekst en de vragen beantwoorden. Onze Begrijpend lezen begeleiding is een actief proces waarbij uw kind aanpakstrategieën aangereikt en ingeoefend krijgt.
Uw kind leert op een actieve manier aan de slag te gaan met teksten met als doel een succesvolle lezer te worden waarbij het in staat is om de diepere laag van een complexe tekst te kunt ontrafelen.

Voor informatie omtrent mogelijkheden en tarieven neem gerust contact op.

RondomLeren jet 1 Remedial Teaching Hilversum 200x300 Graven door teksten, teksten ontrafelen en uitpluizen tot het bot … dat is begrijpend lezen!Jet Streutker, MSEN
Generalist, Directeur
RondomLeren B.V.